Water for Banda in Uganda
On June 4, 2010 the passing of the statutes of the Weebale Foundation took place. In 2006 the basis for the Weebale Foundation was already laid.
The foundation contributes permanently to the development of local communities mainly on the African continent, especially in Oeganda. It runs development projects in the fields of water and sanitation, education and employment and schooling to the prevention of malaria and STDs like HIV/Aids. All projects are being realized in cooperation with and at the request of the local population. Each euro , donated by third parties, is being spent directly, one on one, on the projects. Since the beginning of June 2011 the Weebale Foundation has the so-called ANBI-status, which means it is a government approved foundation for public benefit.
We can do more by joining hands!!
NGO Weebale Foundation realised the big Banda Kyandazza Water Project in Uganda thanks to your support.
Here a video about that Water-Project; 7 min, link: http://youtu.be/tTwxLoKarN4
NGO Weebale Foundation realised the big Banda Kyandazza Water Project in Uganda thanks to your support.
Here a video about that Water-Project; 3 min, link: http://youtu.be/CxuT-6hbjN0
Nederlandse tekst:
Waterproject van Stichting Weebale afgesloten!
Dankzij alle bijdragen van de sponsoren en donateurs kon de Koningin van Buganda, de Nnabagereka, op 27 maart 2013 het grote waterproject officieel openen. Zij hield een inspirerende toespraak en tapte daarna het eerste glas safe water uit een van de kranen en onthulde een plaquette. De Nnabagereka, gaf aan zeer betrokken te zijn bij de Stichting Weebale. In de nabije toekomst zullen haar Stichting The Nnabagereka Foundation en de NGO Weebale Foundation samen projecten aanpakken.
Wat is ook weer het water project.
In het dal van het dorp Banda Kyandazza in Uganda liggen bronnen, loopt een klein riviertje waar de mensen water moeten halen. Meestal gaan de vrouwen en kinderen zo’n 6 keer per dag naar beneden, soms wel een kilometer, om een of meerdere 20 liter jerrycans te vullen. Het door Weebale geïnstalleerde watercomité, sprekende namens de mensen in het dorp, gaf aan dat het beter, veiliger, gemakkelijker is om kranen langs de weg in het dorp te hebben. Een huis aan huis watersysteem, zoals wij dat in Europa kennen, is momenteel bijna onmogelijk uit te voeren en veel te kostbaar.
Na ruim een jaar was het benodigde budget bijeen gebracht en kon begonnen worden aan de bouw. Vanuit een lager gelegen bron pompt een door zonenergie aangedreven pomp water naar een op de heuvel staande tank. Door de zwaartekracht stroomt het naar vijf kranen langs de weg. Het water is ‘safe’ en de mensen betalen voor elke jerrycan die men tapt. Men betaalt niet om water te kopen maar om gelden te genereren voor het onderhoud.
Alle tappunten zijn bewaakt. De mensen kunnen op drie momenten van de dag water tappen, waarna de tap weer gesloten wordt. Dit om te voorkomen dat onbekenden bijvoorbeeld een grote watertankauto van 10.000 liter komen vol tappen. Dat gebeurt elders vaak en men verkoopt dat water dan in andere dorpen. De bevolking wilde dat niet, vandaar de bewaking per tap. Krista Zumpolle verblijft regelmatig in Uganda en heeft het project overgedragen aan de Banda CBO Water Comité en kan mededelen dat het systeem nog goed werkt en dat de mensen blij zijn met hun waterkranen langs de weg.
Dank aan u allen voor de steun, Weebale= Dank u wel!